top of page
Image by Herbert Goetsch

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

alles wat je moet weten over floating

Floating FAQ: FAQ

WAT IS FLOAT THERAPIE/FLOATING?

Beperkte omgevingsstimulatietherapie, algemeen bekend als float therapie of floating, is het gebruik van sensorische deprivatie (= van minimaliseren tot volledige uitschakeling van de zintuigen) in een tank of kamer die gevuld is met ongeveer 30cm zout water. Studies tonen, aan dat tijd doorgebracht in een omgeving met sensorische deprivatie enkele voordelen oplevert zoals spierontspanning, betere slaap, vermindering van pijn en verminderde stress en angst.


Het water in een sensorische deprivatieruimte wordt verwarmd tot lichaamstemperatuur en verzadigd met Epsom-zout (magnesiumsulfaat). Hierdoor krijgt het water drijfvermogen, zodat u uiteindelijk het gevoel krijgt dat u zweeft. Je gaat naakt de tank binnen en je kan ervoor kiezen om alle externe stimulatie (geluid, licht en zwaartekracht) uit te schakelen wanneer u de deur van de kamer sluit. Terwijl je gewichtloos in de stilte en duisternis zweeft, komen de hersenen in een diep ontspannen toestand. Wanneer het lichaam een bepaalde mate van ontspanning bereikt, kan het positieve fysieke resultaten veroorzaken, zoals verminderde spierspanning, verlaagde bloeddruk, minder stresshormonen en verhoogde endorfines.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN FLOATING?

Atletische prestatie
De verschillende effecten van 􀀁oattherapie op atletische prestaties zijn goed gedocumenteerd. Uit een onderzoek van 24 studenten is gebleken dat floaten het lactaat gehalte in het lichaam effectief verlaagd wat het herstel na zware fysieke inspanning versnelt. Lactaat is een aanwijzing voor de mate van zuurstoftoevoer naar de weefsels. Hoe minder zuurstof aanwezig , hoe hoger de lactaat waarden zijn. Een studie uit 2016 onder 60 topsporters vond ook dat het psychologisch herstel verbeterde na intensieve training en competitie.


Stress en angst behandelen
Floaten is effectief gebleken bij het verminderen van angst. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat één enkele sessie van een uur in een sensorische deprivatieruimte een significante vermindering van angst en verbetering van de stemming veroorzaakte bij de 50 deelnemers met stress- en angstgerelateerde stoornissen. Uit een onderzoek van 2016 bij 46 mensen die gegeneraliseerde angststoornis (GAD) rapporteerden, bleek dat floaten de symptomen zoals depressie, slaapproblemen, prikkelbaarheid en vermoeidheid , verminderde.


Pijnbeheersing
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bij de behandeling van chronische pijnen zoals spanningshoofdpijn, spierspanning en spierpijn, floattherapie een positief effect heeft.  Een andere studie toont de voordelen van floaten aan bij de behandeling van whiplash-geassocieerde aandoeningen, zoals nekpijn en stijfheid en verminderd bewegingsbereik. Het vermindert eveneens stressgerelateerde pijn.


Creativiteit
Volgens een artikel dat in 2014 in het European Journal of Integrative Medicine is gepubliceerd, blijkt uit onderzoeken dat drijven in een ruimte waar de zintuigen uitgeschakeld kunnen worden, de originaliteit, verbeeldingskracht en intuïtie wordt vergroot. Deze elementen leiden tot meer creativiteit.


Concentratie en focus
Bestaande onderzoek tonen aan dat sensorische deprivatie de focus en concentratie kan verbeteren en dus ook kan leiden tot helderder en nauwkeuriger denken. Dit is in verband gebracht met verbeterd leren en betere prestaties op school en in verschillende beroepsgroepen.

HOE VERLOOPT EEN FLOATSESSIE?

  • Je komt aan bij Balansis en checkt in bij de receptie. Kom een beetje vroeger (10 minuten) als het je eerste bezoek is. Je bent vrij om al je vragen te stellen voordat je aan je sessie begint. De eerste keer kan je ook een korte rondleiding krijgen.

  • Gebruik indien nodig het toilet voordat u met uw sessie begint zodat je het floaten hiervoor niet moet onderbreken!

  • In jouw toegewezen float room kun je je ontkleden. Verwijder ook best alle sieraden.

  • Voordat je in de floatruimte  stapt moet je je grondig afspoelen zodat crèmes, gels, make-up en eventuele andere producten van je haar en lichaam verwijderd worden. Er ligt een klein tube vaseline klaar om eventuele kleine snij- of schaafwondjes af te dekken zodat deze niet kunnen irriteren in het zoute water. Voor deze reden raden we je ook af om je kort voor een floatsessie te scheren of te harsen.

  • Ga de float room in en sluit de deur. De knoppen om de verlichting te bedienen vind je terug aan de binnenzijde van de floatruimte. Er is ook een knop die je kan gebruiken moest je tijdens je sessie hulp nodig hebben. Leun rustig achterover en laat het drijfvermogen van het water zijn werk doen. Er zijn oordopjes en een nekkussen aanwezig voor als je dit nodig hebt. De meeste mensen floaten echter liever zonder. Ga lekker liggen en ontspan.

  • Je beschikt ook over een kleine gezichtshanddoek voor het geval er wat zout water op je gezicht spat en het wilt afkuisen. Aan het begin van uw sessie wordt gedurende 10 minuten muziek afgespeeld om u te helpen ontspannen.

  • Float voor een uur (of hoe lang je sessieboeking ook is).

  • De laatste vijf minuten begint de muziek opnieuw zacht te spelen om je er langzaam van bewust te maken dat jouw sessie afgelopen is.

  • Verlaat de float ruimte.

  • Douche je zorgvuldig. Body wash, shampoo en conditioner is aanwezig. Kleed je aan. Verlaat de float room zodat we hem kunnen voorbereiden voor de volgende gast. Aan het einde van de gang is een mooie ruimte voorzien met voldoende spiegels waar je extra tijd voor jezelf kan nemen om o.a. de haren te drogen.

  • Geen haast om terug naar de stad te gaan? Geniet van een kopje thee in de Balansis lounge voordat u op pad gaat.

Om je te helpen ontspannen en het meeste uit je sessie te halen, is het aan te raden om niet vlak voor je sessie iets te eten. Ook kan je best enige tijd van tevoren cafeïne vermijden. Het spreekt voor zich dat drank en verdovende middelen volledig uit de boze zijn.

MAG IK MET IEMAND KOMEN FLOATEN?

Natuurlijk! We hebben vier float rooms, dus het is mogelijk om met maximaal vier personen in een groep tegelijk te komen (afhankelijk van beschikbaarheid in de agenda). Boek alleen of kom samen met een vriend of partner. Om van de floatervaring volledig te genieten is elke floatroom voor één persoon alleen.

WIE KAN NIET FLOATEN?

Float rooms kunnen veilig worden gebruikt door de meeste gezonde volwassenen, maar zijn niet geschikt voor mensen onder 16 jaar of mensen met bepaalde medische aandoeningen.
Gebruik geen float room direct na het scheren of als u verbrand bent door de zon, omdat de hoge zoutconcentratie irritatie kan veroorzaken.
Het is niet toegelaten (en bij Balansis strikt verboden) een float room te gebruiken als u onder invloed bent van drugs of alcohol.
Floaten wordt niet aanbevolen bij volgende aandoeningen:

  • epilepsie

  • nierziekte

  • lage bloeddruk

  • een besmettelijke ziekte, inclusief diarree of gastro-enteritis (en gedurende 14 dagen daarna)

  • open wonden of huidzweren


Raadpleeg uw arts voordat u een float room gebruikt als u zich zorgen maakt over de volgende omstandigheden:

  • hart conditie

  • astma

  • gevoeligheid voor chloor, broom, sulfaat of magnesium

  • ernstige huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem

  • psychose

MAG IK FLOATEN ALS IK ZWANGER BEN?

Ja! Jij kan floaten als je zwanger bent.

 

Zwangere vrouwen krijgen waarschijnlijk veel meer verlichting van floaten dan de meeste mensen. Omdat je drijft op water met lichaamstemperatuur krijg je het gevoel dat je zweeft. De zwaartekracht heeft als het ware geen invloed op de gewrichten en organen. De belasting van de rug, knieën en voeten wordt enorm verlicht waardoor u verfrist en gerevitaliseerd uit de floatsessie komt. Dit effect kan zelfs enkele dagen voelbaar blijven. De buitengewone omstandigheden in een floatroom maken dat je een nog diepere connectie krijgt met de ongeboren baby. Aanstaande moeders zeggen dat je duidelijk de hartslag van de baby kunt horen wat een uitzonderlijke ervaring is. 
Natuurlijk, als je twijfels hebt, raadpleeg dan zeker jouw arts/gynacoloog voordat je een sessie bij ons boekt. 

MAG IK FLOATEN TIJDENS MIJN MENSTRUATIE?

Ja, dat kan. In feite zal de gewichtloosheid die je bij het floaten ervaart zelfs helpen bij menstruatiekrampen en rugpijn. Gebruik gewoon een tampon zoals je zou doen als je gaat zwemmen. Je kunt het touwtje insmeren met wat vaseline als je je zorgen maakt dat het doorweekt wordt met zout water. Als je het niet prettig vindt om tijdens je menstruatie te floaten, is dat ook prima. Boek eenvoudig uw sessie of verplaats deze naar een tijd die u beter uitkomt.

IK HEB NET MIJN HAAR GEKLEURD/GESTYLED, MAG IK FLOATEN?

We vragen je om je float pas na ongeveer 7 dagen na het kleuren in te plannen. Als uw handdoeken thuis geen tekenen van haarkleur meer vertonen, zijn onze float ruimtes en onze handdoeken over het algemeen ook beschermd tegen beschadiging. Als u een heldere of zeer donkere kleurstof of tijdelijke haarkleur heeft, vragen we u een badmuts te dragen (u moet deze wel zelf meenemen). Lees hierover ook zeker eerst onze Algemene Voorwaarden. Floaten is verrassend zacht voor je haar. Als u zich zorgen maakt over de impact van floaten op uw specifieke haarbehandeling, neem dan contact op met uw kapper.

MOET IK IETS MEENEMEN VOOR EEN FLOAT SESSIE?

Nee! Wij bieden handdoeken, oordopjes, shampoo/conditioner, body wash, föhns en al het andere dat u nodig heeft voor een float-ervaring. Als u contactlenzen draagt, dient u uw eigen etui mee te nemen. Als u geverfd haar heeft dat niet kleurvast is, dient u uw eigen badmuts mee te nemen.

WAT ALS IK ME ANGSTIG OF CLAUSTROFOBISCH VOEL IN DE FLOATROOM?

Het is volkomen normaal om nerveus te zijn als je iets nieuws probeert. Onze floatrooms zijn ontworpen om u een comfortabel gevoel te geven tijdens het drijven, of het nu uw eerste keer is of u een vaste klant bent.

-    De float room is zeer ruim. Je kan er zelfs in rechtstaan, dus er is geen sprake van een claustrofobisch gevoel (zoals dit wel kan zijn bij een kleinere float pod).
-    U kiest er zelf voor om de deur tussen de float room en de doucheruimte open te laten of te sluiten. Je kunt de kamer uitstappen wanneer je maar wilt.

-    Je bedient zelf de verlichting en kunt kiezen of je sfeerverlichting of volledige duisternis wilt.
-    In geval van nood is er een noodknop in de floatroom direct naast de deur zodat u, indien nodig, direct hulp kunt inroepen.

HOE VAAK MOET IK FLOATEN?

Hoe meer je float, des te beter je je zal voelen.
Net als meditatie of yoga is floaten een oefening. En zoals bij iedere oefening geldt ook hier dat hoe meer je oefent, hoe meer je geest en lichaam zich comfortabel zullen voelen bij het floaten. Elke ervaring bouwt verder op de vorige zodat de cumulatieve voordelen niet lang op zich zullen laten wachten.
Mensen die zich in hun persoonlijke of professionele leven bijzonder overweldigd of gestresseerd voelen, kiezen vaak om één of twee keer per week te floaten. Anderen voelen zich beter wanneer zij een floatsessie voorzien bij belangrijke gebeurtenissen zoals sollicitatiegesprekken, grote presentaties, tijdens de zwangerschap of voor/na intense sportevenementen. Het is een volledig persoonlijke keuze.

HOE WORDT DE FLOAT ROOM SCHOON GEHOUDEN?

Bacteriën groeien over het algemeen niet in zeer zout water. Het wateren in onze float rooms is verzadigd met Epsom zout (magnesiumsulfaat). Bovendien hanteren we bij Balansis de hoogste hygiënenormen voor onze floatrooms.

  • alle gebruikers moeten douchen voordat ze de float room betreden (en daarna om het zoute water af te spoelen).

  • de gehele zoutwateroplossing in de float rooms wordt tussen de float sessies 3 keer gefilterd, dit wordt gedaan door ons geautomatiseerde filtersysteem.

  • de kamers worden gedesinfecteerd met een combinatie van ultraviolet licht en chloor.

  • regelmatige fysieke reiniging en desinfectie van de binnenoppervlakken van de float room en doucheruimte.

HOE IS DE FLOAT ERVARING/WAT KAN IK VERWACHTEN?

Elke van onze floatrooms is een hygiënische, mooie en serene ruimte waarin externe prikkels worden geëlimineerd. Omdat in de floatruimte de zwaartekracht als het ware uitgeschakeld wordt helpt een floatsessie uw lichaam en geest volledig te ontspannen en te herstellen.  
Wat vind je in de floatroom:

  • Een drijftank gevuld met water dat verzadigd is met Epsom zout zodat uw lichaam drijft op het water

  • Het water en de lucht in de floatroom hebben constante lichaamstemperatuur. 

  • Een knop die je zelf kan bedienen om de lichten uit te doen voor volledige duisternis

  • Geluidsisolatie om externe afleiding te beperken

Geen licht. Geen gewicht. Geen geluid.


De staat van zintuiglijke ontspanning die tijdens een floatsessie wordt bereikt, werkt als een krachtig therapeutisch hulpmiddel. Floating biedt talloze voordelen, zowel fysiek als mentaal:

  • verhoogde bloeddoorvoer

  • verhoogde dopamine en endorfine

  • pijnverlichting, stressvermindering

  • bevorderd uw slaapschema

  • verhoogde creativiteit

Wetenschappers schatten dat 90% van de normale werkbelasting van de hersenen wordt besteed aan het reageren op zwaartekracht, geluid, temperatuur en licht. Onze floatrooms zijn ontworpen om die constante input te dempen, omgevingsstimulatie te beperken om zo uw spieren, gewrichten en zenuwstelsel te laten ontspannen.


Eén van de krachtigste effecten dat floaten op het brein heeft is het vermogen om een zogenaamde theta-staat, of droomachtige staat, op te wekken. In deze staat vinden we onze diepste leer- en verbeeldingsprocessen terug. In de theta-staat geraak je normaal gesproken alleen door slaap of diepe meditatie, maar in de floatroom kun je dit zonder moeite bereiken. Tijdens je float blijf je in deze pre-slaapfase van bewustzijn en beleef je ontspannen de reis van je geest.


Natuurlijk is dit een zeer individuele gebeurtenis en zal éénieder dit op een eigen manier ervaren. Voor sommigen is het als een heerlijk verfrissende diepe slaap. Voor anderen is het een enorm creatieve rit door hun onderbewustzijn. Nog anderen zullen het tijdens de eerste float moeilijk hebben om zich te ontspannen, omdat de plotselinge afwezigheid van omgevingsstimulatie verwarrend is voor hun systeem. Dit zijn allemaal normale reacties. Wij bij Balansis weten dat floaten geweldig kan zijn en u op veel manieren kan helpen, maar we weten ook dat het geen wondermiddel is dat een oplossing biedt voor àlle lichamelijke en mentale ongemakken. Voor de beste resultaten raden we u aan om het floaten een paar keer te proberen. Velen beweren dat je minstens 3 floatsessies moet hebben om er aan te wennen en om er volledig de voordelen van te ondervinden. 

IK VOEL WAT ZOUT IN MIJN OOR, HOE LOS IK DIT OP?

Soms, als je het zoute water niet helemaal van je oren hebt afgespoeld, kun je later een beetje zout voelen. Dit kan vervelend zijn, maar is niets om je zorgen over te maken. Dit kun je eenvoudig thuis oplossen. Meng gewoon een deel witte azijn en water, doe een paar druppels in je oor en laat het een minuut of twee staan. Het milde zuur van de azijn lost eventuele zoutkristallen op. :)

bottom of page